×
  Gourmet Aminess Campsites
  Pretraži smještaj

  Pretraži smještaj

  Samo vam Aminess pruža mogućnost rezervacije svih vrsta Holiday homesa i tipova parcela.

  Rezerviraj Promo code
  Rezervacije: +385 52 858 690

  Istra među top 10 vinskih regija svijeta

  Istarski terroir sastoji se od 4 vrste tla: crnog, crvenog, sivog i bijelog pa su i autohtone sorte vina koje u Istri možete kušati drugačije ovisno o vrsti tla na kojem su uzgojene. Degustacija lokalnih vina pomoći će vam da upoznate karakter Istre koja je pitoma i divlja u isti mah. Otkrijte delikatnu istarsku malvaziju, robusni teran i slatki muškat u podrumima vinara koji su Istru doveli na sam vrh svjetske vinske scene. To potvrđuje i podatak da je Istra 2014. i 2015. uvrštena u top 10 vinskih destinacija svijeta, a 2016. u top 10 vinskih destinacija Europe. 

  Upoznajte autohtona istarska vina

  ISTARSKA MALVAZIJA

  Autohtona sorta ovoga kraja, istarska malvazija u našoj se regiji uzgaja od davnina, no tek je početkom 21. stoljeća dosegnula svoj vrhunac. Boja joj je slamnato do zlatnožuta, u mirisu ćete prepoznati bagremov cvijet, a okus joj je ugodno zaokružen. Njena osvježavajuća aroma izvrsno se stapa s morskim specijalitetima te laganijim mesnim jelima.

  TERAN

  Teran je karakteristične rubinski crvene boje, punog voćnog mirisa i okusa. Visoke kiseline i tanini daju mu zaobljenost i svojstven robustan okus. Neki ga enolozi smatraju ljekovitim zbog veoma izraženih polifenola, a odlično se slaže s mesnim gulašima i jelima od divljači.

  MUŠKAT

  Momjanski muškat ime je dobio po zoni u kojoj se uzgaja, oko gradića Momjan u sjeverozapadnoj Istri. Zbog posebnog položaja i mikroklime, momjanski muškat jedinstven je u svijetu. Vino je zlatnožute boje, bogatog okusa i raskošne. Savršen je pratitelj slastica.

  SJEVEROZAPADNA ISTRA: Mjesto u čijim se podrumima skrivaju biseri hrvatskog vinarstva

  Zbog fantastične mikroklime i neobičnog spoja različitih vrsta tla, sjeverozapadna Istra dala je najpoznatija istarska vina. Na ovom ćete području pronaći i ponajbolje hrvatske vinare općenito. Zaputite se brojnim vinskim cestama obale i zaleđa i stići ćete do njihovih podruma koji vas mame na degustacije. Posjet vinarijama možete ispreplesti s rekreacijom odaberete li kao prijevozno sredstvo bicikl, a putem možete otkriti i brojne znamenitosti Istre kao što su romantični svjetionik u Savudriji, umjetnički gradić Grožnjan i bajkoviti Motovun.

  Upoznajte novigradske vinare

  U Novigradu i okolici pronađite vinare koji stvaraju kvalitetna istarska i hrvatska vina. Kušajte teran, malvaziju, muškat, merlot, cabernet sauvignon i chardonnay u podrumima na vinskim cestama u okolici Novigrada. Degustacije je bolje unaprijed rezervirati kako biste si osigurali najbolje iskustvo i punu pažnju domaćina. Proučite novigradske vinare klikom na donji link:

  http://www.coloursofistria.com/hr/destinacije/novigrad/direktorij/vinarije

  Upoznajte istarske vinare

  Vinski entuzijasti sigurno se neće zaustaviti samo na Novigradu. A bila bi i prava šteta jer Istra nudi zavidan broj kvalitetnih vinarija u kojima možete mnogo naučiti o lokalnim sortama i osobno upoznati vinare. Prilika je to da pojačate svoje kućne zalihe etiketama koje možete pronaći samo u Istri. Isplanirajte svoju vinsku turu:

  http://www.istra.hr/hr/atrakcije-i-aktivnosti/gastronomija/vinske-ceste-istre/vinari

  U slučaju da vam je draža lokalna preporuka, svakako se obratite našem osoblju ili posjetite turističku agenciju GoAdria u blizini hotela Aminess Maestral.

  Za one koji žele više: vinske manifestacije u Istri

  • Dani otvorenih podruma (posljednje nedjelje u svibnju): dan kad vinari cijele Istre otvaraju vrata svojih podruma u kojima možete kušati njihova vina i pokoji lokalni specijalitet
  • Istria Wine and Walk (u svibnju): pješačenje i degustacija vina i istarskih jela na postajama gornje Bujštine
  • Novigrad Cittanova Wine Trail (u lipnju): pješačenje vinskim cestama Novigrada uz vođene degustacije i domaće specijalitete
  • Wine and Walk by the Sea (u rujnu): pješačenje i degustacija vina i istarskih jela na novigradskim postajama
  • Festival istarske malvazije (u lipnju): praznik malvazije u društvu lokalnih vinara u Brtonigli  
  • U carstvu muškata (u srpnju): manifestacija posvećena momjanskom muškatu koja se svake godine organizira u Momjanu u blizini Buja   
  • Praznik grožđa (trećeg vikenda u  rujnu): najpoznatija fešta u Bujama u vrijeme berbe grožđa
  • (u studenome): fešta mladog vina i Sv. Martina, zaštitnika grada, u Momjanu

  Prijava na newsletter

  Prijavite se na naš newsletter i primite pravovremene informacije o našoj ponudi i akcijama​.

    Infosit