×
  Gourmet Aminess Campsites
  Iskanje namestitve

  Iskanje namestitve

  Samo pri Aminess lahko rezervirate vse vrste hišic Holiday homes in vseh vrst parcel.

  Rezerviraj Promo code
  Rezervacje: +385 52 858 690

  Istra med 10 najboljšimi vinskimi regijami sveta

  Istrski terroir sestavljajo 4 vrste tal: črna, rdeča, siva in bela. Zato se avtohtone sorte vina, ki jih lahko poskusite v Istri, med seboj razlikujejo glede na vrsto prsti, na kateri so bile vzgojene. Degustacija lokalnih vin vam bo pomagala, da spoznate značaj Istre, ki je hkrati krotka in divja. Odkrijte delikatno istrsko malvazijo, robusten teran in sladek muškat v kleteh vinarjev, ki so Istro popeljali na sam vrh svetovnega vinskega prizorišča. To potrjuje tudi podatek, da se je bila Istra v letih 2014 in 2015 uvrstila med 10 najboljših vinskih destinacij sveta, v letu 2016 pa med 10 najboljših vinskih destinacij Evrope. 

  Spoznajte avtohtona istrska vina

  ISTRSKA MALVAZIJA

  Istrska malvazija, avtohtona sorta teh krajev, se v naši regiji vzgaja od davnin, a svoj vrhunec je dosegla šele v začetku 21. stoletja. Njena barva je slamnato do zlato rumena, v vonju boste prepoznali bezgov cvet, okus pa je prijetno zaokrožen. Osvežilna aroma se odlično sklada z morskimi specialitetami in lažjimi mesnimi jedmi.

  TERAN

  Teran je značilne, rubinasto rdeče barve ter polnega sadnega vonja in okusa. Visoka kislost in tanini ga zaokrožajo in mu dajejo značilen, robusten okus. Nekateri enologi ga opisujejo kot zdravilnega zaradi zelo izrazitih polifenolov, odlično za se sklada z različnimi vrstami mesnega golaža in divjačinskimi jedmi.

  MUŠKAT

  Momjanski muškat je dobil svoje ime po območju, na katerem se vzgaja, tj. okoli mesteca Momjan v severozahodni Istri. Zaradi posebnega položaja in mikro podnebja je momjanski muškat edinstven na svetu. Vino je zlato rumene barve, bogatega okusa in razkošne arome. Je popoln spremljevalec sladic.

  SEVEROZAHODNA ISTRA: kraj, kjer se v kleteh skrivajo biseri hrvaškega vinarstva

  Zaradi odličnega mikro podnebja in nenavadnega spoja različnih vrst tal severozahodna Istra daje najbolj znana istrska vina. Na tem območju boste tudi na splošno našli najboljše hrvaške vinarje. Odpravite se po številnih vinskih cestah obale in zaledja in prišli boste do njihovih kleti, ki vas vabijo na degustacije. Obisk vinarn lahko dopolnite z rekreacijo, če boste kot prevozno sredstvo izbrali kolo, na poti pa lahko odkrijete tudi številne znamenitosti Istre, kot so romantični svetilnik v Savudriji, umetniško mestece Grožnjan  in pravljični Motovun . 

  Spoznajte novigrajske vinarje

  V Novigradu in okolici poiščite vinarje, ki ustvarjajo kakovostna istrska in hrvaška vina. Poskusite teran, malvazijo, muškat, merlot, cabernet sauvignon in chardonnay v kleteh ob vinskih cestah v okolici Novigrada. Najbolje je, da degustacije rezervirate vnaprej, da bi si zagotovili najboljšo izkušnjo in polno pozornost gostiteljev. Oglejte si novigrajske vinarje na spodnji povezavi:

  https://www.coloursofistria.com/sl/destinacije/novigrad/direktorij/vinarji

  Spoznajte istrske vinarje

  Vinski entuziasti se zagotovo ne bodo ustavili samo pri Novigradu. To bi bila tudi prava škoda, saj Istra ponuja zavidljivo število kakovostnih vinarn, v katerih se lahko veliko naučite o lokalnih sortah in vinarje tudi osebno spoznate. To je priložnost, da povečate svoje domače zaloge z etiketami, ki jih lahko najdete samo v Istri. Načrtujte svojo vinsko karto:

  http://www.istra.hr/en/attractions-and-activities/food-and-wine/wine-roads-of-istria/winemakers

  Če pa imate rajši lokalno priporočilo, se vsekakor obrnite na naše osebje ali obiščite turistično agencijo GoAdria v bližini hotela Aminess Maestral.

  Za vse tiste, ki si želijo več: vinske prireditve v Istri

  • Dnevi odprtih kleti (zadnja nedelja v maju): dan, ko vinarji iz vse Istre odprejo vrata svojih kleti, kjer lahko poskusite njihova vina in katero izmed lokalnih specialitet
  • Istria Wine and Walk (maja): pohod in degustacija vin ter istrskih jedi na postajah na zgornjem področju Buj
  • Novigrad Cittanova Wine Trail (junija): pohod po vinskih cestah Novigrada ter vodene degustacije in domače specialitete
  • Wine and Walk by the Sea (septembra): pohod in degustacija vin ter istrskih jedi na novigrajskih postajah
  • Festival istrske malvazije (junija): praznik malvazije v družbi lokalnih vinarjev v Brtonigli  
  • V kraljestvu muškata (julija): prireditev, posvečena momjanskemu muškatu, ki vsako leto poteka v Momjanu v bližini Buj   
  • Praznik grozdja (tretji vikend v septembru): najbolj znano praznovanje v Bujah v času trgatve
  • (novembra): praznovanje mladega vina in sv. Martina, zavetnika mesta, v Momjanu

  Prijava na e-novičnik

  Prijavite se na naš e-novičnik za pravočasno prejemanje informacij o naši ponudbi in akcijah.

    Infosit